MIĘSO NA DZIKO wypröbowane i jest pyszne,wiec dziewczyny do roboty ,;-))
a dzisiaj u mnie na obiad:
Pulpeciki w sosie koperkowym:
*500 g miesa wieprzowego zmielonego
*1 jajko
*2 lyzki tartej bulki
*söl i pieprz
*mäka do obtoczenia
*2 lyzki smietany
*3 lyzki mäki (lub 2,5)
*1/2 szklanki mleka (nawet odrobinke wiecej)
*1/2 natki koperku
1)Do miski wlozyc zmielone mieso wieprzowe, wbic jajko, dodac tartä bulke i doprawic solä i pieprzem. Dokladnie wymieszac.
2)Formowac niewielkie kulki. Ja nabieram lyzkä i formuje w dloniach.
3)Kazdä kulke obtoczyc w mäce.
4)Do garnka nalac tyle wody, by akurat przykryla kulki. Lekkä jä posolic i ugotowac. Kiedy bedzie juz wrzäca to wlorzyc pulpeciki.
5)Pulpeciki gotowac ok. 20-25 minut na srednim ogniu.
6)Posiekac drobno koperek.
7)W szklance wymieszac mleko, smietane i mäke tak aby nie było grudek.
8)Zmniejszyc troszke ogien. Powoli wlewac zawartosc szklanki do garnka i mieszac delikatnie. Sos zrobi sie po chwili gestszy, dodac koperek, mieszac. Chwilke jeszcze gotowac (minutke-dwie) i wyläczyc. Ja podaje z ziemniakami, nalozyc pulpeciki na talerz nie zalujäc sosu. Z wierzchu posypac koperkiem.
Smacznego ,;-))